Какво представлява видеорегистраторът?

Публикувано от admin 29/01/2019 0 Коментари

За разлика от повечето технологии и приспособления, които обикновено намират място в автомобила, функциите на видеорегистратора не са предназначени да осигуряват забавление (или развлечение) или да предлагат какъвто и да е комфорт или удобство. Тези устройства са малки и компактни и имат една основна цел: да записват всичко, което се случва във или около вашето превозно средство.


Какво представляват камерите за кола?

 

DVR или видеорегистраторите са малки видеокамери, които обикновено се инсталират или на таблото на автомобила, въпреки че те могат също да бъдат прикрепени към предното стъкло или поставени другаде. Видеорегистраторът е специално проектиран за запис и използване в автомобил:

 

  • Работи на 12V DC
  • Притежава функция за постоянен запис
  • При пълна памет автоматично презаписва старите данни, когато се записват нови данни (отнася се за повечето модели)

 

Често се предлагат и други функции, но този набор от характеристики повече или по-малко определят функционалността на устройството. Възможността за работа на 12V DC означава, че устройството може да бъде свързано с електрическата система на превозното средство, записът в „режим на готовност“ означава, че устройството автоматично ще започне да записва всеки път, когато превозното средство е задвижвано, и възможността за презаписване на стари данни, че водачът никога няма да остане с неактуални данни, които не дават възможност за запис на нови. Един добър видеорегистратор разполага с добра резолюция, качествена картина при запис през деня и нощта, G-сензор. Много полезни са функциите GPS и детектор за движение.

Други актуални и популярни екстри на съвременните модели са наличието на Bluetooth и Wi-fi. Те предоставят възможност за връзка със смартфон посредством приложение и по този начин възможност за споделяне и преглед на съдържание дори в реално време.


Как работят видеорегистраторите?

 

Предназначението на видеорегистраторите може да бъде описано сравнително лесно. Когато са монтирани в автомобила, те се свързват директно към електрическата система на автомобила посредством зарядното за 12V. Трябва да бъдат подсигурени с постоянно захранване, тъй като работят само, когато са включени, а батериите им са сравнително малки. Щом са монтирани и свързани, те ще записват пътя пред автомобила. Освен това, камерата за кола може да се използва и като устройство за сигурност, като когато превозното средство не се използва, DVR може да бъде свързан към електрическата система на колата, за да се задейства, щом има удар или задвижване (тази функция е налична при доста модели).

 

Камерите са проектирани да записват видео данни на сменяеми носители като SD карта, флаш устройство или вътрешно твърдо устройство за съхранение. Когато устройството за съхранение се запълни, камерата автоматично ще замени най-старите видео файлове с най-новите. Така винаги имате възможност да заснемете актуални видео данни, без да се налага да триете ръчно старите.


Законно ли е използването на видеорегистратор?

 

Законността на DVR-а в отделните страни е сложна тема, така че винаги е добра идея да проверите специфичните закони и разпоредби във страната, където възнамерявате да го използвате. В някои страни те са незаконни, в други - легални, а видеоклипове от камерите за управление могат да бъдат използвани в съда в много случаи. За България те са напълно легални и техните записи могат да бъдат изпозлвани във висши инстанции при определени обстоятелства. Трябва да се вземат предвид уредбите в закона за поверителност. Въпреки, че камерите може да не са незаконни във вашата страна, използването на видеата може да наруши законите за поверителност, което означава, че трябва да се извърши проверка преди да се изпозлва конкретно видео.